Χαιρετισμός απο τον Guru του Internet κ. Howard Rheingold.
Χαιρετισμός απο τον σκηνοθέτη κ. Αλέξανδρο Παπαηλιού.
Χαιρετισμός απο τον Δήμαρχο Φαλαισιας κ. Φουσέκη Ιωάννη.
Χαιρετισμός απο τον Βουλευτή Αρκαδίας κ. Λυκουρέντζο Ανδρέα.
Χαιρετισμός απο τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Πέτρο Τατούλη.
Χαιρετισμός απο τον Βουλευτή κ. Δημήτρη Ρέππα.


I am delighted to learn that a Cyber Congress has been convened to discuss issues of interest to Arcadians.

The great power of social cyberspaces is the ability to bring together people from all over the world who share a common interest, and when that common interest is a geographical community, then that power can be harnessed to help improve daily life in the physical world.

Before the Internet, a Pan-Arcadian Congress would either have to exclude the many natives of the region who are traveling or who live elsewhere in the world -- or bear the considerable expense of bringing the far-flung Arcadians together face to face.

I hope that the results of the Cyber Congress will be fruitful, convivial and productive, and set an example for other regions in Greece and around the world -- not only as an example of the use of cyberspace interaction to improve the physical world, but an example of what citizens can do by themselves, with their own initiative and knowledge, at low expense. It is appropriate that the birthplace of democracy is now also the cradle of another kind of democratization -- the power of ordinary citizens to organize, discuss, and, I hope, do things to better the lives of Arcadians.

Howard Rheingold.


Αγαπητοί φίλοι,
Μερικές σύντομες σκέψεις με αφορμή την πολύ ενδιαφέρουσα περιήγησή μου στο site του συνεδρίου. Από τις σκέψεις, τις ιδέες και την δημιουργική διάθεση όλων μας, ασφαλώς μπορούν να προκύψουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα και κυρίως δεσμοί πνευματικοί που ξεχωρίζουν στο θολό περίγραμμα της εποχής μας.
Σήμερα οι Αρκάδες (όπως και όλες κοινότητες που έρχονται από μακριά και θέλουν να πορευτούν στη σημερινή εποχή) βρισκόμαστε σ’ ένα κρίσιμο και ενδιαφέρον σταυροδρόμι.
Από τη μια έχουμε να συγκεντρώσουμε και να διαχειριστούμε συλλογικά αλλά και ατομικά ένα τεράστιο υλικό (πραγματικό ή φανταστικό) που αφορά το χθες της ιδιαίτερης πατρίδας μας και από την άλλη να διατυπώσουμε καινούργιο λόγο και νέες προτάσεις, για την πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη της Αρκαδίας σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό έχει έννοια η επικοινωνία μεταξύ μας, όπως και η επικοινωνία της Αρκαδίας με τον υπόλοιπο κόσμο.
Έχουμε την δυνατότητα αλλά και το μεράκι να κάνουμε γνωστή στον κόσμο την πραγματικά ιδιαίτερη φυσιογνωμία της πατρίδας μας και ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε σε θέση να προσλάβουμε και από τον υπόλοιπο κόσμο, αντίστοιχα ερεθίσματα που θα πλουτίσουν την οπτική μας.
Η επικοινωνία (διαδικτυακή ή άμεση), η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η διαυγής ανάγνωση των επιστημονικών τεκμηριώσεων που αφορούν την περιοχή, η δημιουργική ανανέωση της εικόνας που έχουμε για την Αρκαδία και η πολλαπλότητα των προσεγγίσεων, είναι όλα μαζί το ζητούμενο της νέας εποχής.
Με λίγα λόγια, μια σε βάθος πορεία αυτογνωσίας, που χτίζει αργά, σταθερά και σε πραγματικές βάσεις την αυτοπεποίθηση μας, για την σχέση μας με ένα τόπο.
Η Αρκαδία θα είναι πάντοτε ένας τόπος «υπό ανακάλυψη» και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την έκταση, τα όρια και το βάθος της φυσιογνωμίας της. Ευτυχισμένο χρέος κάθε γενιάς είναι να δίνει το δικό της μέτρο και το δικό της στίγμα στη σχέση της μαζί της.
Έτσι, είναι αναγκαία, το βίωμα, η άποψη, η έρευνα και η πληροφορία του κάθε ανθρώπου που έχει να κάνει με την Αρκαδία. Όλα αυτά μαζί αποτελούν στο σήμερα την εικόνα της Αρκαδίας. Αυτή η εικόνα αύριο θα εξελιχθεί και θα πλουτίσει με ένα τρόπο διαφορετικό.
Αυτή είναι η ζωντανή Αρκαδία.
Ευχαριστώ για τη επικοινωνία, θα επανέλθω σύντομα με πιο συγκεκριμένο θέμα και προτάσεις, ακολουθώντας τη ροή του συνεδρίου. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας.

Αλέξανδρος Παπαηλιού
Σκηνοθέτης


Αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω το Α΄ Παγκόσμιο Παναρκαδικό Διαδικτυακό Συνέδριο επισημαίνοντας την επιτακτική αναγκαιότητα ανταλλαγής απόψεων και διαβούλευσης για το μέλλον και την προοπτική της γενέθλιας γης, της ιστορικής, υπερήφανης και φιλόξενης Αρκαδίας μας.
Οι πέντε θεματικές ενότητες που πραγματικά καλύπτουν και απαντούν στην αγωνία της απαιτούμενης στρατηγικής για τις παρεμβάσεις μας, η αμεσότητα μαζί με την πλέρια δημοκρατική διαδικασία που ακολουθείται καθώς και ο πλουραλισμός των συμμετεχόντων, που τροφοδοτούνται από καταξιωμένους και εξειδικευμένους εισηγητές, αποτελούν τους πυλώνες εγγύησης για την απόλυτη επιτυχία του Συνεδρίου μας.
Η αξιοποίηση των συμπερασμάτων και των προτάσεων εύχομαι και ελπίζω να αξιολογηθούν και να ιεραρχηθούν από την πολιτεία, προκειμένου η Αρκαδία μας να τροχοδρομήσει επιτέλους στην λεωφόρο της Ανάπτυξης απαντώντας έτσι στις απαιτήσεις του Μέλλοντος.
Θα ήθελα ακόμη να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές αυτού του Συνεδρίου για την πραγματικά πρωτοποριακή ιδέα τους.
Εύχομαι καλή επιτυχία.

Φουσέκης Ιωάννης
Δήμαρχος Φαλαισιας


Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση συμμετέχω στις εργασίες του διαδικτυακού συνεδρίου με θέμα τη διερεύνηση της προοπτικής του τόπου μας στο σύγχρονο κόσμο. Θεωρώ ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αναδείξει πρωτοποριακές σκέψεις και ιδέες, οι οποίες μπορούν στην εφαρμογή τους να ωφελήσουν πολλαπλώς την Αρκαδία.
Διότι, προαπαιτούμενο, δομικό στοιχείο της δημοκρατίας της κοινωνίας των πολιτών αποτελεί η συνειδητοποίηση της ευθύνης και η συνακόλουθη αυτενέργεια. Στο ανωτέρω πλαίσιο εντάσσεται η πρόσκληση που απευθύνει το Α΄ Παγκόσμιο Διαδικτυακό Παναρκαδικό Συνέδριο στους πολίτες να καταθέσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους σε ζητήματα που απασχολούν όπως η ανάπτυξη, η δομή και η λειτουργία των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο ρόλος του Αρκαδικού Τύπου αλλά και η διαφύλαξη και διαχείριση της ιδιαίτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Αναλογιζόμενοι το λόγο του Περικλέους "δε θεωρούμε φιλήσυχο αλλά απράγμονα τον πολίτη εκείνο που δε συμμετέχει στα δημόσια πράγματα", καλούμαστε καθημερινά να παραμένουμε ενεργοί προς όφελος της κοινωνίας, της Αρκαδίας μας, προς όφελος ημών των ιδίων. Όπως προκύπτει από τη συμμετοχή δεκάδων συμπατριωτών μας, η κατάθεση πολλών και ενδιαφερουσών προτάσεων αποτελεί ελπίδα και αισιόδοξο μήνυμα για την πατρίδα μας και τη νέα γενιά των Αρκάδων. Σας διαβεβαιώνω ότι θα παρακολουθώ τις εργασίες του συνεδρίου και θα αξιοποιήσω μαζί με τους άλλους συναδέλφους μου Αρκάδες βουλευτές κάθε εφικτή πρόταση ανάπτυξης της τοπικής μας οικονομίας και του τόπου μας γενικότερα.
Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Ανδρέας Θ. Λυξουρέντζος
Βουλευτής Αρκαδίας


Υπουργείο Πολιτισμού
Γραφείο Υφυπουργού
Αθήνα, 16.1.2006

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στο Α΄ Παγκόσμιο Παναρκαδικό Διαδικτυακό Συνέδριο, που φιλοδοξεί να συμβάλει τα μέγιστα στην επικοινωνία και τη συμμετοχή των εξ Αρκαδίας πολιτών ανά τον κόσμο.

Η πρωτοβουλία αυτή, σε μια περίοδο πολιτιστικών ζυμώσεων και δράσεων για τη χώρα μας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα ενός δημιουργικού διαλόγου και μιας γόνιμης συνεργασίας για την πορεία της Αρκαδίας στην σύγχρονη εποχή, ιδιαίτερα δε, όταν λαμβάνεται στο πλαίσιο του διαδικτυακού χώρου. Η Αρκαδία αποδεικνύει έμπρακτα ότι αφουγκράζεται τις σύγχρονες εξελίξεις και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις τους δίχως να χάνει τον ιδιαίτερο πολιτιστικό της χαρακτήρα. O αρκαδικός χώρος συνεχίζει να εμπνέει με την παράδοση και το ειδικό βάρος της ιστορικότητας των μνημείων του, αποτελώντας «εύφορο τόπο» για πνευματικές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις, διατηρώντας τον μυστηριακό και ταυτόχρονα οικείο χαρακτήρα του.

Με αφορμή το Διαδικτυακό Συνέδριο, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της ομοψυχίας και της συνεργασίας των κατοίκων εν Αρκαδία ή μη για τη διάσωση της ιστορικής ταυτότητας της περιοχής, αλλά και για την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος προς την προβολή των δυναμικών χαρακτηριστικών της και εκτός Ελλάδος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ οι εργασίες του Συνεδρίου να στεφθούν με επιτυχία, αλλά και να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή εισηγητών που με τις ιδέες και τις παρατηρήσεις τους θα εμπλουτίσουν περισσότερο το όραμά μας για την Αρκαδία του αύριο.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού
Πέτρος Τατούλης


Ένα Συνέδριο, όπως το Παγκόσμιο Παναρκαδικό Διαδυκτιακό Συνέδριο, που έχει ως στόχο του να ενώσει τους απανταχού Αρκάδες, αλλά και να τους δώσει τη δυνατότητα, μέσω του διαδικτύου, να ακουστεί η φωνή τους σε όλη την οικουμένη, δεν μπορεί παρά να τύχει προσοχής και ενδιαφέροντος.

Εμείς οι Αρκάδες, όπου και να βρισκόμαστε, ακολουθώντας το ανήσυχό πνεύμα μας, ποτέ δε σταματάμε να σκεφτόμαστε τη γενέθλια γη μας. Στο τέλος, πάντα σε αυτή επιστρέφουμε, όσο μακρύς και να είναι ο δρόμος της επιστροφής. Οποιαδήποτε επαφή με την αρκαδική γη και τους ανθρώπους της αποτελεί για μας ευλογία· πολύ περισσότερο δε, όταν αυτή η επαφή - διαδυκτιακής μορφής- προωθεί την αναζήτηση και δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τη γενέτειρά μας.

Όταν καταξιωμένοι πραγματογνώμονες και επιστήμονες από όλο τον κόσμο καταθέτουν με σεβασμό και όραμα τις απόψεις τους για μια σύγχρονη προσέγγιση του αρκαδικού ιδεώδους, από αυτό το θερμοκήπιο του πολιτισμού δεν μπορεί παρά να προκύψει μια δημιουργική ανανέωση της γενέτειράς μας σε μια περίοδο έντονων πολιτικών και πολιτιστικών ανακατατάξεων. Ας μην ξεχνάμε ότι διερευνώντας σήμερα την προοπτική του τόπου μας σε έναν κόσμο που έρχεται, παρέχουμε στα παιδιά μας τα απαραίτητα εφόδια να κτίσουν σε αυτόν τον κόσμο το δικό τους παρόν.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ως εκπρόσωπος των Αρκάδων στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και ως Αρκάς, χαιρετίζω και υποστηρίζω θερμά την πρωτοβουλία δημιουργίας και λειτουργίας του Α΄ Παγκόσμιου Παναρκαδικού Διαδυκτιακού Συνεδρίου στη χώρα μας.

Ρέππας Δημήτριος
Βουλευτής Αρκαδίας
Γραμματέας Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ.