Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του συνεδρίου αυτού προέκυψε από την ανάγκη να διερευνήσουμε τη δυνατότητά που είχαμε ως πολίτες να παρέμβουμε δυναμικά στα Αρκαδικά πράγματα τα οποία παρακολουθούμε ως παρατηρητές εδώ και χρόνια.

Από την αρχή προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε αυτό που θα καθιστούσε την παρέμβαση μας αυτή διαφορετική. Ένα Παναρκαδικό Συνέδριο θα μπορούσε να είναι διαφορετικό εάν καταφέρναμε να ανατρέψουμε τα οικονομικά μεγέθη, να καταργήσουμε τις γεωγραφικές αποστάσεις που χωρίζουν τους Αρκάδες όπου γης, εάν καταφέρναμε να μεταφέρουμε το λόγο του κάθε Αρκάδα στο βήμα των ομιλητών.

Κατά την πορεία της διοργάνωσής του όμως έγινε εμφανές ότι η διαφορετικότητα δε θα οριζόταν μόνον από το μέσο (το διαδίκτυο) αλλά και από την ποιότητα του λόγου που θα αρθρωνόταν στο συνέδριο αυτό. Σύντομα λοιπόν, σταματήσαμε να «υπερασπιζόμαστε» την πρωτοτυπία και ρίξαμε το βάρος στην ποιότητα. Η λίστα των ομιλητών του συνεδρίου πιστεύουμε πως αποδεικνύει ότι σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους. Στην επιτυχία αυτή βέβαια συντέλεσαν μια σειρά από σημαντικούς ανθρώπους στους οποίους κάνουμε χωριστή αναφορά.

Μας αρέσει να επαναλαμβάνουμε την ιστορία διοργάνωσης του συνεδρίου γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι οι πρωτοβουλίες των πολιτών ξεκινούν συχνά τόσο απλά, μέσα από μια συζήτηση.

Το καλοκαίρι του 2004 ο Γιάννης Ασημακόπουλος παρακολούθησε από κοντά τις εργασίες του 5ου Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συνεδρίου στο Λεβίδι Αρκαδίας και μετά απ’ όσα είδε και άκουσε εκεί, πρότεινε στη λίστα συζητήσεων που διατηρούσαμε τότε να αναλάβουμε εμείς τη διεξαγωγή ενός «Αντισυνεδρίου», που να προτείνει νέες ιδέες. Ο Πάνος Βασιλείου μόνιμος κάτοικος Ελβετίας, πρότεινε να γίνει ένα κανονικό συνέδριο αλλά σε σωστή βάση. Ο Βασίλης Αναστασόπουλος, πρότεινε το συνέδριο αυτό να είναι διαδικτυακό και να φιλοξενηθεί μέσα από τον δικτυακό του τόπο, που διαχειρίζεται και είναι υπεύθυνος, τον www.arcadians.gr. Ο Κωνσταντίνος Μαρίτσας από τα Μαγούλιανα συμφώνησε. Η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και η Μαρία Φρονιμίδου, οι μόνες στην ομάδα που δεν έχουν καταγωγή από την Αρκαδία, ανέλαβαν τη διοργάνωση και προβολή του.

Η διοργάνωση του συνεδρίου ήταν αρκετά περιπετειώδης αλλά πολύ ενδιαφέρουσα. Το μεγαλύτερο κέρδος για μας ήταν ότι μας έφερε κοντά σε ανθρώπους πολύ σημαντικούς, απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, που βάθυναν τις γνώσεις μας και διεύρυναν την αντίληψή μας για τα πράγματα. Εντυπωσιαστήκαμε τόσο από την εμπιστοσύνη που μας επέδειξαν σημαντικοί άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επιστήμης και της κοινωνίας όσο και από την αδιαφορία που επέδειξαν άλλοι που θεωρούσαμε ότι θα αγκάλιαζαν την πρωτοβουλία αυτή.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως «ο τολμών νικά ».Την αποτίμηση της νίκης αυτής θα την κάνουν όσοι επισκεφθούν τη σελίδα του συνεδρίου και διαβάσουν τις εισηγήσεις.

Για το Συνέδριο αυτό δεν δαπανήθηκαν χρήματα γιατί βασίστηκε στην εθελοντική εργασία της οργανωτικής επιτροπής και όσα έξοδα προέκυψαν καλύφθηκαν εκ των ενόντων.

Η Οργανωτική Επιτροπή.
Βασίλης Αναστασόπουλος
Βίβιαν Ευθυμιοπούλου
Πάνος Βασιλείου
Γιάννης Ασημακόπουλος
Ντίνος Μαρίτσας
Μαρία Φρονιμίδου.